Cześć kochani!
Czy ktoś tu jeszcze czasami zagląda? Muszę przyznać, że naprawdę długo mnie nie było. Trochę dziwnie mi jest znowu pisać, ale mam nadzieję że nie wyszłam za bardzo z wprawy! Ostatnie 2 lata, przez które byłam "nieobecna", były dla mnie dość burzliwe - od zmiany szkoły, poprzez zmiany które zaszły we mnie, aż do teraz, kiedy ponownie próbuję się odnaleźć w tym całym chaosie. A nie jest łatwo, bo ostatnie czasy są niestety wyjątkowo niespokojne. Pomimo to, chcę wrócić do jednej z rzeczy, która w przeszłości dawała mi masę radości - czyli do tego bloga. Szczerze mówiąc jest to dość spontaniczna decyzja (co w moim przypadku jest dość zaskakujące, bo ostatnio zanim zrobię jakiś krok, muszę przemyśleć go przynajmniej 1000 razy), nie jestem pewna jak teraz wyglądać będą moje posty - na pewno troszkę inaczej niż wszystkie poprzednie. Przede wszystkim chciałabym móc dzielić się z wami moimi myślami, a także tym, co aktualnie mnie interesuje iiii... w końcu po tym dość długim wstępie dochodzimy do tematu mojego dzisiejszego wpisu! W lutym wydarzyła się rzecz, której nigdy bym się nie spodziewała (nie, tym razem nie chodzi tu o wybuch pandemii😂) - polubiłam gotowanie. Przez ostatnie miesiące, spędzałam w kuchni dość sporo czasu, a dzisiaj chciałabym podzielić się z wami kilkoma moimi ulubionymi przepisami, które idealnie wpasują się w jesienny klimat! Zainteresowani? ZAPRASZAM DO ROZWINIĘCIA!
OWSIANKA JABŁKOWO-CYNAMONOWA
- 125 ml mleka*
- 125 ml wody*
- 45 g płatków owsianych
- łyżeczka syropu z agawy**
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 duże jabłko (ew. 2 mniejsze)
dodatkowo: - jogurt naturalny***
* - zamiast wody, można dodać tylko mleko (wtedy łącznie 250 ml). Ja robię pół na pół ze względu na kalorykę.
** - może być każde inne słodzidło np. miód albo po prostu cukier.
*** - jogurt naturalny można zamienić np. na serek waniliowy 😍, albo można zupełnie pominąć go w przepisie.
Wykonanie:
1. Jabłko pokroić w kostkę (można wcześniej je obrać, ale nie jest to konieczne).
2. 3/4 pokrojonego jabłka wrzucić do rondelka lub na patelnię, dodać cukier waniliowy i łyżeczkę cynamonu. Podsmażać przez kilka minut na małym ogniu pod przykryciem.
3. W osobnym naczyniu gotować mleko z płatkami owsianymi i słodzidłem, co chwilę delikatnie mieszając.
4. Gdy owsianka zgęstnieje, dodać cynamon i resztę jabłka. Wymieszać i gotować jeszcze chwilę.
5. Owsiankę przelać do miski, na wierzch dodać 3-4 łyżki jogurtu i podsmażone jabłko.
BABECZKI DYNIOWO-CYNAMONOWE
Składniki:
- 1 dynia*
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oliwy**
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- łyżka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru (zmielonego)
- łyżka cukru wanilinowego
- pół łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatałowej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- niecała łyżka proszku do pieczenia
- połowa grejpfruta
* - w przepisie przyda się jedynie jej część, jeśli macie gotowe puree z dyni, będziecie potrzebować go pół szklanki.
** - może być olej
Wykonanie:
1. Dynie wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyc na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku koło 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Dynie zmiksować na gładką masę. Z powstałego puree odłożyć pół szklanki (tyle przyda się w przepisie), resztę możecie użyć w innych przepisach P.S: Planuję osobny post poświęcony wyłącznie dyni, więc wyczekujcie 🎃
3. Zetrzeć skórkę z połowy grejpfruta na tarce i wycisnąć z niej sok
3. W osobnej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki.
4. W drugiej wymieszać mleko, oliwę, skórkę i sok z grejpfruta, puree z dyni.
5. Dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki (można użyć miksera).
6. Masę przełożyć do foremek (powinno wyjść około 12 sztuk).
7. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
OMLET ŚLIWKOWY
Składniki:
- 2/3 śliwki
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 i pół łyżki mąki pszennej
- 50 ml mleka
- jogurt naturalny
Wykonanie:
1. 1 lub 2 śliwki pokroić w małą kostkę.
2. Pokrojone śliwki podsmażyć z łyżeczką cynamonu i łyżeczką cukru wanilinowego.
3. Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić.
4. Wymieszać mąkę, mleko, gałkę muszkatałową, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon i żółtko. Póżniej delikatnie łyżką dodać ubite białko.
5. Do otrzymanej masy dodać podsmażone śliwki.
6. Masę wylać na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Jeśli macie problem z odwracaniem omleta, smażcie go na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Zajmie to więcej czasu, ale również powninien się ładnie sciąć!
7. Usmażonego omleta przełożyć na talerz. Udekorować jogurtem naturalnym i pokrojoną w paski śliwką.
Jeśli wykonacie któryś z przepisów, koniecznie dajcie znać w komentarzach! Mam nadzieję, że post wam się spodobał. Trzymajcie się cieplutko. Do następnego!
Ale fajnie że jesteście z powrotem. Super inspiracje na jedzonko
OdpowiedzUsuńDziękuuje! 🧡
Usuń