Cześć wam :) Dzisiaj trochę pogotujemy, haha :D Były posty modowe, DIY, informacyjne.. ale.. nie było jeszcze postu z gotowaniem! No to dzisiaj, z czymś takim ja do was przychodzę. Wiem, że niektóre osoby, może i nawet większość nie umie upiec pierniczków, dlatego ja dam wam łatwy przepis, jak upiec takie pyszności. Ciekawi? :) No to zapraszam do rozwinięcia postu! :3
Składniki:
♦ 1/4 szklanki miodu
♦ 80 g masła
♦ 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
♦ 1 jajko
♦ 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
♦ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
♦ 1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
♦ opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe
składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie,
schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).
Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze
pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o
dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Pierniczki z otworkiem do przewlekania - otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów).
Pierniczki z witrażykami - również przed upieczeniem w
dużym pierniczku wykrawać mniejszy otworek, nasypać do niego
pokruszonych landrynek (z górką) i piec na macie teflonowej, ściągając z
blachy dopiero po ostygnięciu.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10
minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt
kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na
kratce.
Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu.
Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je
przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze
się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni
przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.
Co zrobić, by pierniczki zmiękły?
Pierniczki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde (powoduje to dodatek
miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z
powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż
pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do
pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-)
(klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko,
już po 3 dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj
pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka
wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły
wilgoć z owoców.
SMACZNEGO! :))
Myślę, że ktoś z was skorzysta z tego przepisu, byłoby mi miło. Sama będę piekła pierniczki z tego przepisu :) Takiego smaka sobie narobiłam tym postem, hah :D Dałam wam również wskazówkę, co zrobić, by pierniczki zmiękły, no bo pierniczki czasami wychodzą twarde. Piszcie w komentarzach, czy chcecie więcej postów tego typu i czy skorzystacie z tego przepisu :)
Świetne są te pierniczki! :D
OdpowiedzUsuńWypróbuję :)