Cześć!
Dzisiaj kolejny przepis na... babeczki. Tym razem będzie trochę lepiej, ponieważ sama próbowałam ten przepis i mogę wam dać rady. Mam nadzieję, że się on spodoba. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do dalszego czytania!
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki
- 1 paczka drożdży
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka waniliI
- 1 paczka drożdży
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka waniliI
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju
- 150 g serka śmietankowego
- 75 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
- 113 g cukru pudru
- barwniki spożywcze (żółty, zielony, czerwony i niebieski)
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju
- 150 g serka śmietankowego
- 75 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
- 113 g cukru pudru
- barwniki spożywcze (żółty, zielony, czerwony i niebieski)
PRZYGOTOWANIE:
Zacznijmy od przygotowania babeczek: na tacy możecie przygotować foremki
na 12 babeczek. Ustawić piekarnik na 180 stopni. Do miski wsypać mąkę z
proszkiem do pieczenia, połączyć do tego cukier, wanilię, szczyptę soli
i wszystko dokładnie wymieszać. W drugiej misce rozbić jajko i
wymieszać je trzepaczką. Dodać mleko i olej i wszystko znów wymieszać.
Zrobić dziurę w środku mąki i nalać wody do ciasta. Wymieszać oba
składniki. Ciasto powinno być miękkie i lśniące.
Teraz bierzemy foremki, umieszczamy papierowe kubeczki w środku. Do każdego kubeczka dodajemy 2/3 ( ja radze 1/2, ponieważ wypłynie) ciasta aby za bardzo nie wyszło z kubków podczas pieczenia.
Piec babeczki w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. W tym samym czasie przygotujemy lukier. Do miski włożyć masło, cukier puder i serek waniliowy. Wymieszać wszystko mikserem. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i cytrynę. Mieszać, aż do
uzyskania konsystencji podobnej do lodów. Następnie przenieść krem do
mniejszej miski, przykryć folią i zostawić w zamrażarce na 15 minut. Na koniec po upieczeniu babeczek weź krem i udekoruj według własnego pomysłu. SMACZNEGO!Teraz bierzemy foremki, umieszczamy papierowe kubeczki w środku. Do każdego kubeczka dodajemy 2/3 ( ja radze 1/2, ponieważ wypłynie) ciasta aby za bardzo nie wyszło z kubków podczas pieczenia.
EFEKT KOŃCOWY:
PODOBAŁ WAM SIĘ POST? MACIE ZAMIAR ZROBIĆ BABECZKI?
ooo napewno zrobie te babeczki na moje urodziny = )
OdpowiedzUsuń