piątek, 6 listopada 2020

[INSPIRACJE] PRZEPISY Z DYNIĄ!

 Cześć wszystkim!

Oficjalnie rozpoczął się chyba najbardziej ponury i przygnębiający miesiąc w roku. Do tego trzeba przyznać, że obecna sytuacja na świecie zdecydowanie nie poprawia atmosfery. Ja dalej staram się poprawiać sobie humor "tworząc" nowe rzeczy w kuchni! Tak jak obiecałam ostatnio, w dzisiejszym wpisie podrzucę wam kilka łatwych przepisów, w których możecie wykorzystać królowę jesiennego sezonu, czyli DYNIĘ! Jest ona zdecydowanie moim tegorocznym odkryciem - smakuje mi zarówno na słodko jak i na słono. Poza walorami smakowymi, warto pamiętać o jej właściwościach - zawiera dużo cynku i witaminy C, które wspierają układ odpornościowy! Dynia jest także produktem, który może pomóc w odchudzaniu - ma bardzo mało kalorii (około 30 kcal w 100 gramach!), zawierając przy tym dużo błonnika. A więc nie przedłużając już! Zapraszam do czytania (...i gotowania).




PUREE Z DYNI

Coś od czego zdecydowanie trzeba rozpocząć ten post. Puree z dyni przyda wam się w większości dzisiejszych przepisów, a poza tym możecie użyć je tak naprawdę do wszystkiego - nawet jako zwyczajny dodatek do drugiego dania. Wykonanie puree może nieznacznie różnić się w zależności od gatunku dyni, którego używamy (osobiście do większości przepisów polecam odmianę Hokkaido. Ma miękką i cienką skórkę, której nie trzeba obierać). Możecie użyć go od razu po przygotowaniu, ale także odłożyć do lodówki (na nie więcej niż 5 dni) lub zamrozić.



WYKONANIE:

1. Dynię należy dokładne wymyć, następnie wydrążyć i pokroić w paski.

2. Kawałki dyni przełożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę, lub do naczynia żaroodpornego. 

3. Piec w temp. 180 stopni przez około 35 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem miękkość, w razie potrzeby czas wydłużyć o kolejne 5 minut).

4. Upieczoną dynię zmiksować na gładką masę.


CIASTO DYNIOWO-CYNAMONOWE

Pyszne, pulchniutke ciasto z wykorzystaniem dyni. Po wykonaniu zdjęcia polałam je jeszcze polewą z gorzkiej czekolady - idealnie się z nim komponuje. Swoje zrobiłam w keksówce 25x12, ale możecie wykonać je w innej, nawet większej (mi wyszło dość wyrośnięte).




SKŁADNIKI:

- 70 g gorzkiej czekolady

- 3 łyżki śmietany kremówki

- 400 g mąki pszennej

- 4 jajka

- szklanka puree z dyni

- 150 g oliwy

- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

- łyżeczka gałki muszkatałowej

- 40 g orzechów włoskich

- 1 łyżeczka sody

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 5 łyżek cukru (lub innego słodzidła)






WYKONANIE:

1. Orzechy włoskie siekamy.

1. Łączymy ze sobą gałkę muszkatałową, cynamon, proszek do pieczenia, mąkę i cukier.

2. Stopniowo dodajemy do suchych składników resztę - oliwę, jajka i puree. 

3. Składniki miksujemy na gładką masę, do otrzymanej masy dodajemy połowę posiekanych orzechów Mieszamy wszystko delikatnie łyżką.

4. Formę natłuszczamy lub okładamy papierem do pieczenia, a następnie przelewamy do niej masę.

5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

6. Gorzką czekoladę wrzucamy do rozgrznaego rondelka, dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszkamy

7. Ciasto wyciągamy z formy, następnie polewamy polewą, a wierzch dekurojemy orzechami włoskimi.

"ORIENTALNY" KREM Z DYNI

Zupa, która od razu trafiła do grona moich ulubionych. Ma bardzo ciekawy, trochę orientalny smak. Jeśli preferujecie raczej tradycjne smaki, możecie nieco zmodyfikować ten przepis - zrezygnować z części przypraw, a zamiast nich "podkręcić" smak przez dodanie innych warzyw np. papryki.


SKŁADNIKI:
- 1kg dyni
- 2 łyżki oliwy
- 700 g wody
- kostka rosołowa
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki chili
- łyżeczka curry
- duża szczypta imbiru 
- słonecznik

WYKONANIE:
1. Dynię wydrążyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
2. Cebulę obrać i posiekać. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
3. Cebulę i czosnek poddusić z oliwą przez ok. 10 minut.
4. Do podduszonej cebuli i czosnku dodać dynię i przyprawy, wlać wodę.
5. Gotować 20-25 minut na średnim ogniu.
6. W między czasie słonecznik wysypać na suchą patelnię.  Ostrożnie podprażać. Gdy słonecznik się zbrązowi, zdjąć z ognia.
7.  Zupę zmiksować na gładki krem. (Wyjdzie dość gęsty, w razie potrzeby dodać więcej wody)
8. Krem przelać do misek i posypać słonecznikiem.

OWSIANKA DYNIOWO-CZEKOLADOWA


Bardzo prosty, szybki przepis na śniadanie. Owsianka dzięki połączeniu z dynią jest jeszcze bardziej syta, a po jej zjedzeniu nie będziecie głodni przez wiele godzin.


SKŁADNIKI:
- 45 g płatków owsianych
- 125 ml wody (Tak samo jak w przypadku przepisu z poprzedniego wpisu, możecie zastąpić wodę mlekiem)
- 125 ml mleka
- łyżeczka syropu z agawy (lub innego słodzidła)
- łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 2/3 szklanki puree z dyni
- 2 kostki gorzkiej czekolady

WYKONANIE:
1. Mleko i wodę wlać do rondelka. Wsypać płatki owsiane i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
2. Po chwili dodać słodzidło i wszystkie przyprawy. Zmniejszyć ogień.
3. Gdy owsianka zgęstnieje, dodać puree z dyni. Dokłanie, delikatnie wymieszać.
4. Zdjąć owsiankę z ognia i przełożyć do naczynia.
5. Czekoladę posiekać i wrzucić na wierzch owsianki. Wymieszać (czekolada powinna się roztopić).

KURCZAK W SOSIE Z DYNIĄ
Szybkie i barrdzo pyszne danie. Z przepisu wychodzą około 4 porcje - mi udało się nakarmić nim rodziców i brata😂. Do potrawy dobrze pasować będzie kasza gryczana, ryż lub kasza pęczak.

SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka
- 500 g dyni (zważyć po wydrążeniu)
- 40 g pora lub cebuli
- 180 g śmietany 30%
- ząbek czosnku
- oliwa
- sok z cytryny
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka papryki ostrej
- łyzeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki curry
- pół łyzeczki cynamonu
- sól
WYKONANIE:
1. Dynię wydrążyć i pokroić w kostkę. Posypać słodką papryką, curry i odrobiną soli.
2. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę (ok.50 ml). Dodać pokrojoną Dynię i smażyć ją ok. 20 minut
3. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z łyżeczką soli, cynamonem, ostrą papryką i pieprzem. 
4. Por lub cebulę pokroić (Por w cienkie krążki, cebulę posiekać).
5. Na rozgrzaną patelnię wylać ok 50 ml oliwy. Wrzucić powoli kurczaka, por lub cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Co chwilę mieszając, smażyć przez ok. 10 minut.
6. Na jednej z patelni połączyć ze sobą kurczaka i dynię. Dodać 1 lub 2 łyżki soku z cytryny i wlać śmietanę. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę.
7. Gotowe danie podać w towarzystwie ryżu lub kaszy.

To by było na tyle w dzisiejszym poście. Korzystajcie z sezonu na dynie, bo niestety już niebawem dobiegnie on końca! Trzymajcie się zdrowo. Do następnego!








1 komentarz:

  1. Krem wygląda pięknie!! na pewno sprobuje u siebie, chociaz mam dwie lewe ręce w kuchni...

    OdpowiedzUsuń

Wasze komenarze są dla mnie wszystkim. To co napiszesz jest dla mnie najważniejsze :)